– Πώς μπορώ να καταλάβω ότι χρειάζεται να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;
- Αν νιώθω ένα διαρκές και μόνιμο συναίσθημα αβοηθητότητας.
- Αν δε λαμβάνω ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από πράγματα που στο παρελθόν απολάμβανα.
- Αν δε μπορώ να συγκεντρωθώ στην καθημερινότητά μου.
- Αν παρατηρώ τον εαυτό μου να είμαι ευερέθιστος, σε σχέση με παλαιότερα.
- Αν ανησυχώ υπερβολικά για τον εαυτό μου, τους οικείους μου ή καθημερινά πράγματα της ζωής μου.
- Αν νιώθω ότι κανείς δε με καταλαβαίνει.
- Αν δυσκολεύομαι να επικοινωνήσω με τους άλλους ανθρώπους.
- Αν έχω σκέψεις να κάνω κακό στον εαυτό μου ή τους γύρω μου.
– Είμαι «τρελός» αν επισκεφθώ ψυχολόγο και ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;
Το να επισκεφθεί κάποιος τον Ψυχολόγο και να ξεκινήσει Ψυχοθεραπεία, δε τον κάνει σε καμία περίπτωση «τρελό». Ίσα ίσα αποδέχεται τις δυσκολίες που βιώνει, αναλαμβάνει ενεργό δράση και παρέχει στον εαυτό του την φροντίδα που χρειάζεται.
-Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αφού έχω φίλους;
Η φιλία είναι από τα σημαντικότερα αγαθά στη ζωή του κάθε ανθρώπου και αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές υποστήριξης. Ωστόσο, ο ρόλος τους είναι πολύ διαφορετικός και ο ένας δεν αναιρεί τον άλλον. Ο φίλος επειδή εμπλέκεται συναισθηματικά, τις περισσότερες φορές δε μπορεί να κατανοήσει τους μηχανισμούς διατήρησης ενός προβλήματός μας. Αντίθετα, μέσω της θεραπευτικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου δημιουργείται ένα ασφαλές πλαίσιο με αποδοχή και ενσυναίσθηση, στο οποίο ο θεραπευόμενος κατανοεί τον τρόπο που λειτουργεί, αναγνωρίζει τις δυσλειτουργικές σκέψεις/συμπεριφορές του και μαθαίνει να τις αντικαθιστά με άλλες πιο λειτουργικές και ρεαλιστικές
– Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία;
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) αποτελεί μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία βασίζεται στη συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του Θεραπευτή και του Θεραπευόμενου. Είναι δομημένη, βραχεία και επικεντρώνεται στο πρόβλημα του θεραπευόμενου.
Σύμφωνα με τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του ατόμου καθορίζονται από τον τρόπο που δομεί τον κόσμο. Δεν είναι τα γεγονότα αυτά καθαυτά που μας επηρεάζουν, αλλά το πως εμείς οι ίδιοι τα αξιολογούμε και σκεφτόμαστε για αυτά. Έτσι, πολλές φορές αναπτύσσουμε έναν δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης για τον εαυτό μας, τις καταστάσεις που βρισκόμαστε ή τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην καθημερινότητας μας, στην αλληλεπίδραση μας με τους άλλους και στο πως αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας.
– Είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελεσματική;
Βάσει μελετών αποτελεσματικότητας, η ΓΣΘ αποτελεί τη θεραπεία εκλογής και εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών/δυσκολιών (όπως για παράδειγμα, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία, το άγχος υγείας).
– Τι περιλαμβάνει η πρώτη συνεδρία;
Στο πρώτο ραντεβού αλλά και γενικότερα στις αρχικές συναντήσεις, στόχος είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Αυτό γίνεται με τη διαδικασία των ερωτήσεων – απαντήσεων, με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης που αντιμετωπίζετε.
– Πόσο συχνά γίνονται οι συνεδρίες και πόσο διαρκούν;
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, σε προκαθορισμένη ώρα και μέρα, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Θεραπευτή και του Θεραπευόμενου. Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούνται μία φορά, και κάθε δεκαπέντε μέρες. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά.
– Πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία;
Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει για τον κάθε θεραπευόμενο. Εξαρτάται από το αίτημα του θεραπευόμενου, τις ανάγκες του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος από κοινού, στα πλαίσια της συνεργατικής σχέσης, θέτουν τους στόχους της θεραπείας.