Διαφραγματική αναπνοή: Σύμμαχος στη διαχείριση του άγχους

Στην καθημερινότητά μας πιάνουμε τον εαυτό μας πολλές φορές να βιώνει έντονο στρες. Τις περισσότερες φορές, λόγω του έντονου στρες, διαταράσσεται και ο ρυθμός της αναπνοής μας. Αναπνέουμε έντονα, γρήγορα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουμε πολύ περισσότερο οξυγόνο απ’ ότι πραγματικά χρειαζόμαστε. Συμβαίνει αυτό που ονομάζουμε «υπεροξυγόνωση». Οι μύες δηλαδή του σώματος μας προμηθεύονται αρκετό οξυγόνο, ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν (π.χ. να το βάλουμε στα πόδια) μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Με το να αναπνέουμε λοιπόν γρήγορα και άτακτα, στο αίμα μας διοχετεύεται πολύ περισσότερο οξυγόνο και πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι έχουμε ανάγκη. Η κατάσταση αυτή προκαλεί συμπτώματα όπως πχ  τρέμουλο, κράμπες, ζαλάδες και θολή όραση, δύσκολη αναπνοή, αισθήματα κόπωσης, πόνους στο στομάχι ή το στήθος, κλπ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος συμπτωμάτων τα οποία συντελούν στη δημιουργία εντονότερων αρνητικών συναισθημάτων και σε επιπλέον υπεροξυγόνωση και δυσάρεστα συμπτώματα. Έτσι τα συμπτώματα του άγχους εντείνονται ακόμα περισσότερο.

Ο σωστός τρόπος αναπνοής είναι η διαφραγματική αναπνοή. Η αναπνοή που γίνεται με τη σύσπαση του διαφράγματος, του μυός που βρίσκεται σε οριζόντια θέση ανάμεσα στη στομαχική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακα. Κατά την εισπνοή, στη διαφραγματική αναπνοή, ο αέρας που εισέρχεται στον πνεύμονα φουσκώνει την κοιλιά.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την άσκηση στην αναπνοή είτε ξαπλωμένος/η όταν μαθαίνετε την άσκηση. είτε καθιστός στην καρέκλα ή όρθιος/α αργότερα.

  1. Τοποθετείστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι.
  2. Εισπνεύστε από τη μύτη σας και αφήστε το στομάχι σας να φουσκώσει. Έτσι
    χρησιμοποιείτε πλήρως τους πνεύμονές σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε την κίνηση του
    στήθους σας σε ένα μίνιμουμ, χωρίς να σφίγγεστε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η αίσθηση
    που σας δίνουν τα χέρια σας πάνω στο στήθος και το στομάχι.
  3. Απαλά και ήρεµα, εκπνεύστε από τη μύτη σας.
  4. Επαναλάβετε, κρατώντας ένα ρυθμό. Στόχος είναι να παίρνετε 8-12 αναπνοές (εισπνοές
    και εκπνοές) ανά λεπτό.

Τις πρώτες φορές που κάνουμε την άσκηση μπορεί να νιώσουμε ότι δε λαμβάνουμε αρκετό αέρα, αλλά όσο εξασκούμαστε στην άσκηση ο νέος τρόπος αναπνοής θα γίνει πολύ πιο εύκολα.

Ο στόχος είναι να γίνεται η άσκηση στη διαφραγματική αναπνοή 2-3 φορές την ημέρα και να συνδυάζεται με την προοδευτική μυική χαλάρωση που θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο για το πως γίνεται και ποια είναι τα οφέλη της.