Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείς το άγχος και τον φόβο σου

Τις τελευταίες ημέρες κατακλυζόμαστε συνεχώς από ειδήσεις – πληροφορίες που σχετίζονται με τον κορονοϊό (συμπτώματα, ερευνητικά δεδομένα, αντιμετώπιση, θάνατοι, μέτρα προφύλαξης κλπ), κάτι που σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί άγχος, ανησυχία και φόβο τόσο για την υγεία τη δική τους – αλλά και των δικών τους ανθρώπων, όσο και για την εξέλιξη της νόσου.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε περιπτώσεις ανάλογες, όπως πχ ο κορονοϊός ή γενικότερα σε συνθήκες φυσικών καταστροφών να αισθανόμαστε άγχος, πανικό, ανησυχία για το μέλλον και φόβο. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μια ισορροπημένη στάση μεταξύ υπερβολικής αισιοδοξίας (να μειώνουμε δηλαδή τη σημασία της σοβαρότητας του φαινομένου) και πανικού, απέναντι στη νέα αυτή συνθήκη.

Παρακάτω δίνονται κάποιες οδηγίες,  για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερβολική μας ανησυχία σχετικά με τον κορονοϊό, εν μέσω πανδημίας:

  1. Φυσιολογικοποίηση: Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος, φόβο, αβεβαιότητα μπροστά σε μία τέτοια κρίση. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε άσχημα για αυτό, πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση.
  2. Επικοινωνούμε με άτομα που εμπιστευόμαστε: Εκφράζουμε τις σκέψεις – ανησυχίες μας με φίλους, συγγενείς που νιώθουμε άνετα να τους μιλήσουμε.
  3. Αναγνωρίζουμε τι μπορούμε να ελέγξουμε και τι όχι: Μπορούμε να ελέγξουμε την τήρηση των προσωπικών κανόνων υγιεινής, τις άσκοπες μετακινήσεις, την τήρηση των αποστάσεων, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε για παράδειγμα πότε θα τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση.
  4. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια κανονικότητα στις δραστηριότητες που κάναμε: Αν είναι εφικτό εργαζόμαστε από το σπίτι, κάνουμε γυμναστική από το σπίτι, διατηρούμε τις κοινωνικές μας επαφές μέσω social media, τηλεφώνου ή mail.
  5. Αποφεύγουμε την εύρεση πληροφοριών από το διαδίκτυο από μη αξιόπιστες πηγές: Αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης είναι το site του ΕΟΔΥ και του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Ακόμα, το κοινό  «γκουγκλάρισμα» πληροφοριών όταν ανησυχούμε, μπορεί πρόσκαιρα να μας ανακουφίσει, μακροπρόθεσμα όμως αυξάνει το άγχος μας. Επίσης, με τον τρόπο αυτόν εκτιθέμεθα σε πληροφορίες, τις οποίες επεξεργαζόμαστε με τρόπο μη ρεαλιστικό και καθόλου βοηθητικό.
  6. Περιόρισε τον χρόνο έκθεσης στα ΜΜΕ: Αν νιώθεις ότι ανησυχείς υπέρμετρα, μείωσε τον χρόνο έκθεσης στην τηλεόραση ή γενικότερα στις ειδήσεις.
  7. Αξιοποίησε τις δεξιότητες που σε βοήθησαν στο παρελθόν να αντεπεξέλθεις μια δύσκολη κατάσταση: Τί έκανες στο παρελθόν όταν αντιμετώπισες μια αναποδιά – δυσκολία; Τί μηχανισμούς επιστράτευσες παλαιότερα;