Μήπως εργάζεσαι σε τοξικό περιβάλλον;

Για πολλούς ανθρώπους, ο χρόνος που αφιερώνουμε στην εργασία μας, απορροφά ένα μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) της καθημερινότητάς μας. Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές αλληλεπιδρούμε περισσότερο με τους συναδέλφους μας, τον/την προϊστάμενο/η, απ’ ότι συνήθως με τους δικούς μας ανθρώπους. Το εργασιακό περιβάλλον λοιπόν ασκεί σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία και γι’ αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.


– Τί γίνεται όμως όταν παρατηρούμε σημάδια που δείχνουν ότι το περιβάλλον που εργαζόμαστε είναι τοξικόΠώς μπορώ να καταλάβω ότι εργάζομαι σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον; 

Παρακάτω θα απαριθμήσουμε τα 6 πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος:

  1. Εκφοβισμός (bullying) από τον εργοδότη: Μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Από λεκτικούς άσχημους χαρακτηρισμούς, απειλές απόλυσης, ρατσιστικά σχόλια μέχρι και συνεχείς εκρήξεις θυμού.
  2. Δεν υπάρχει ωράριο / υπερβολικός φόρτος εργασίας: Στις μέρες μας το τυπικό 8ωρο δυστυχώς έχει αρχίσει να εκλείπει, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, αν παρατηρούμε στον εαυτό μας ότι διαρκώς (ακόμα κ όταν δεν είμαστε στην δουλειά μας) κοιτάζουμε τα mails, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και γενικότερα “μεταφέρουμε” την δουλειά στο σπίτι μας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout) αλλά και κατάθλιψης.
  3. Δυσλειτουργική επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων: Όταν οι διαφωνίες που προκύπτουν στην εργασία αντιμετωπίζονται με φωνές – άσχημους χαρακτηρισμούς, αυτό δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητάς μας αλλά και σε αυξημένα επίπεδα άγχους.
  4. Δυσκολία να εκφράσουμε την γνώμη μας. Είναι απολύτως λογικό να δεχτούμε κριτική όσον αφορά την δουλειά μας. Ωστόσο, είναι διαφορετική η κριτική που ασκείται με ωφέλιμο τρόπο και που έχει στόχο τη βελτίωσή μας και διαφορετική κριτική που έχει στόχο την ειρωνεία/επίκριση.
  5. Αυξημένο άγχος: Όταν σηκώνεσαι το πρωί και η πρώτη σου σκέψη είναι «δε θέλω να πάω στο γραφείο» ή παρατηρείς σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία, «σφίξιμο» στο στομάχι κλπ, ίσως βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον.
  6. Οι οικείοι σου παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά σου: Εμείς οι ίδιοι πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή στη συμπεριφορά μας και σχόλια όπως «έχεις νεύρα», «είσαι ευερέθιστος, θυμώνεις πολύ πιο εύκολα», ίσως υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στον εργασιακό μας χώρο και χρειάζεται να κινητοποιηθούμε.

Αν παρατηρείς στην καθημερινότητά σου κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναλογιστείς αν μπορεί να αλλάξει κάτι στην εργασιακή σου καθημερινότητα ή ίσως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις εργασιακό πλαίσιο.