«Μα δεν με καταλαβαίνει…»

Photo Via @crazyheadcomics

Πόσες φορές ακούμε φίλους ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι να λέμε «δε με σκέφτεται», «μα δε καταλαβαίνει τι θέλω;», «τόσο δύσκολο του/της είναι να καταλάβει τι θέλω;» «δε με καταλαβαίνει», «θα έπρεπε να ξέρει τι με ενοχλεί».Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί εμείς οι ίδιοι αρκετές φορές δεν μιλάμε/δεν επικοινωνούμε στον άλλον τι μας ενοχλεί, τι θέλουμε και τι έχουμε ανάγκη.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο άλλος οφείλει να ξέρει τι χρειαζόμαστε-τι μας ενοχλεί ή ακόμα φοβόμαστε μην δυσαρεστήσουμε τον άλλον ή μήπως δεν είμαστε αρεστοί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να νιώσουμε θυμό ή ακόμα να σκεφτούμε ότι ο άλλος μας εκμεταλλεύεται, ενισχύοντας έτσι συναισθήματα ανεπάρκειας προς τον εαυτό.

Ωστόσο, αν εμείς οι ίδιοι δεν διεκδικήσουμε αυτό που μας ενοχλεί-αυτό που έχουμε ανάγκη, ο σύντροφος/φίλος κλπ δεν μπορεί «μαγικά» να σκεφτεί τι χρειαζόμαστε. Οι σχέσεις «χτίζονται» σταδιακά, ο ένας μαθαίνει τον άλλον, ο ένας μαθαίνει τι θέλει ο άλλος και «χτίζουν» από κοινού πάνω στην σχέση.

 

  • Υπάρχουν φορές που αισθανθήκατε ότι δε μεταφέρατε την άποψη σας για ένα θέμα; Υπάρχουν φορές που αισθανθήκατε ότι το δικαίωμά σας καταπατείται;
Αν απαντήσατε ναι, χρειάζεται να καλλιεργήσετε τις δεξιότητες διεκδικητικής συμπεριφοράς αναφορικά με τις ανάγκες σας. Συγκεκριμένα:
– Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου, χωρίς να στερούμαι σεβασμού έναντι του δικαιώματος του άλλου.
– Εκφράζω αυτό που με ενοχλεί:
  1. Χρησιμοποιώ α’ ενικό πρόσωπο «Θα μου άρεσε….Πιστεύω….Κατά τη γνώμη μου».
  2. Αποφεύγω εκφράσεις «Οφείλεις….» που δείχνουν μια επικριτική στάση.
  3. Προσπαθώ αν είναι εφικτό να επιλύσω από κοινού με τον άλλον το θέμα που έχει προκύψει «Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;»
  4. Μιλάω με σταθερή φωνή.
  5. Κοιτάω τον άλλον στα μάτια, χωρίς να είμαι υπεροπτικός/η και επικριτικός/η.
  6. Η στάση του σώματός μου είναι χαλαρή και αποφεύγω τις πολύ έντονες χειρονομίες.
  • Μπορεί η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία να με βοηθήσει να καλλιεργήσω τις δεξιότητες διεκδικητικής συμπεριφοράς;

Μέσω της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας μπορώ από κοινού με τον θεραπευτή/τρια μου να αναγνωρίσω ποιες είναι οι ανάγκες μου και πως μπορώ να τις εκφράζω λειτουργικά στον άλλον. Έτσι θα έχω μια υγιή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό περίγυρό μου (σύντροφος, φίλος/η).